Норвегия ще обучи 22-ма наши медици как да подходят, когато в кабинета им влезе пациент от ромски произход. След завръщането си у нас докторите пък трябва да повишат здравната култура на 300 роми - по 100 жители на пловдивската махала "Столипиново", в Стара Загора и Кюстендил. Очакваният ефект е след това те да разпространят знанията в общността.
Дори и само в семейството да се заговори, ще е достатъчно, каза Антон Карагьозов, председател на фондация „Рома”. Тя ще партнира по едногодишния проект на Медицинския университет в Пловдив и норвежката организация CBNRM Networking, като ще подбере ромите. Ще бъдат включени предимно наскоро задомени младежи и такива, на които това скоро им предстои, съобщава „Марица”.

През август и септември те ще посетят тридневен семинар, на който медиците ще им говорят за семейно планиране, превенция на ранни бременности и бракове между роднини, СПИН и грижи за новородено и кърмаче.

Медиците също трябва да изучат особеностите на етноса, за да са полезни, каза проф. Мариана Мурджева от МУ. Проектът е на стойност 226 955 евро, от които около 22 бона осигурява вузът.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕТО, ДУХА И ТЯЛОТО - ZDRAVE.TO