Руски кораби толкова често посещават испанския анклав Сеута в Северна Африка, че вече може да се счита за база на руския флот в западната част на Средиземно море, считат експерти.
Това „подкопава солидарността на НАТО пред лицето на руската агресия в Крим”, твърди американският конгресмен Джо Питс във вестник Times. Според него, „Алиансът трябва да изработи единна стратегия, за да откаже на Русия достъп до своите пристанища”.

Испания е обвинявана в предателство към своите съюзници в НАТО и ЕС, тъй като Мадрид разрешил на десетки фрегати и подводници да попълнят запасите си от гориво недалеч от военната база на британския Кралски флот в Гибралтар.

По данни на Times, Испания от 2011 г. приела поне 57 руски военни кораба, подводници и десантни съдове в своя северноафрикански анклав, което предизвиква безпокойство от двете страни на Атлантика, че Мадрид предоставя помощ на Владимир Путин.

Конгресът на САЩ задължи чиновниците от Пентагона да докладват за страните от НАТО, които разрешават на руски бойни кораби да влизат в техни пристанища. За това решение на американските законодатели повлияло съобщението, че руската фрегата „Ладный” посетила Сеута само два дни след като британски кораби съпроводили руската фрегата „Адмирал Григорович” в британски води” отбелязва Times.

Според Люк Кофи, бивш специален съветник в британското Министерство на отбраната, в Сеута Испания „постила червена килимена пътека пред руските кораби”, независимо че Крим е още окупиран, а по отношение на Русия действат икономическите санкции на ЕС”. Някои експерти в областта на отбраната също са обезпокоени от факта, че готовността на Испания да поддържа плаването на руски кораби в чужди води е свързано с „разпалване на военна истерия около спорната територия на Гибралтар.

Превод и редакция: БЛИЦ