Върху плато в отдалечените планини на Североизточна Турция, на 45 км от границата край град Карс, лежат рушащите се руини на около четиридесет църкви, параклиси и мавзолеи. Този район някога е славен град, наречен Ани, принадлежащ на арменската династия Камсаракан, чийто членове се установяват в местността през 5 век.
Тъй като градът се разраства по размер, власт и богатство, той се превръща във важен търговски център, а през 11 век населеното място може да се похвали с повече от 100 000 граждани. По време на своите златни времена е известен като "Градът на четиридесетте порти", а понякога и като "Градът на хилядата и една църкви." Златеният век на богатство, мир и просперитет на Ани приключва със смъртта на владетеля на Армения крал Гагик I.
 

След това градът попада под ударите на поредица нашественици, започващи с византийците и следвани от турци, кюрди, грузинци, а след това и монголите, които напускат опустошения град през 1236 г.

Въпреки че Ани продължава да съществува още шест века, той е много по-малък. По времето, когато европейците го откриват, той лежи изоставен в продължение на почти един век.
 

Най-видимите паметници днес, останали като спомен от Ани, са десетките полуразрушени църкви.
 

Това е Църквата на Спасителя, завършена около 1035 г. Тя има  има уникален дизайн и е до голяма степен непокътната до 1955 г., когато цялата й източна половина се срива по време на буря. Вижте още от невероятно красивите руини на Ани:
 
 
 

Източник: Profit.bg.