„Стресиращи са тези амплитуди за хората, но времето е променливо и е нормално да се редуват студени с топли периоди. През 2004 г. на 24-и май в София валя сняг. Това е нормално за нашите климатични ширини”, коментира в студиото на „Събуди се” климатологът  Симеон Матев.
По думите му месеците май и юни са най-валежните през годината и е нормално да вали ако не всеки ден, то поне през ден.
 
„Тази година очакванията ни са, че нестабилното време ще продължи до 15-20 юни, след което идва сух период. Последните лета се характеризират с по-високи от обичайните температури. Такова ще бъде и това лято. Очакванията са юли да бъде типично летен месец с температури около и над 30 градуса. Ще има и горещини и около 40 градуса”, добави климатологът Симеон Матев.
 
Относно градушките, които удариха няколко места в България, климатологът заяви, че за повече от 140 години, не е имало юни без градушка някъде из страната.
 
„На годишна база има данни за два или три смерча на територията на България. Смерчът се създава само при специални условия, обикновено са близо до крайбрежието на Черно море. Въпреки че преди години опасен смерч е имало в района на язовир Батак, където дървета са били изкоренявани. На Витоша също има просека, в която е вилнял смерч. Тези явления може да се прогнозират 3-4 дни преди това, но не може да се каже конкретното място. Това може да се каже няколко минути преди явлението”, добави климатологът.