Природните забележителности „Каменната гъба” и „Крокодила”, които се намират на територията на община Кирково в Кърджалийска област, вече са светеща атракция, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. 
Осветлението е със соларни ЛЕД лампи и е само част от стратегията на общината за развитието на туризма. „Каменната гъба” се намира край пътя от село Бенковски за Златоград, между селата Дедец и Добромирци. Разположена е пред скален комплекс, изваяна от природата в пясъчници. Височината е 2 м, а гуглата й е с диаметър 3 м. Обявена е за природна забележителност през 1982 г., защитената площ е 0.2 дка. Там е и Тракийският култов комплекс, известен още като Каменния град или Скалния феномен – Гъбите. 

Представлява тракийско светилище с жертвеници, изграден е върху естествени вулканични скали с причудливи форми и включва в себе си светилища, пещери, жертвеници, скални изсичания. Предполага се, че мястото е било религиозна тракийска столица. Езическите жертвеници-олтари и гробници-храмове край село Бенковски са едни от най-старите паметници на човешката цивилизация, твърдят археолозите. Природният феномен „Крокодила” се намира между село Добромирци и село Бенковски, една от скалите с чудатите форми ясно прилича на екзотичното животно. 

Кметът Шинаси Сюлейман заяви, че всички паметници ще бъдат осветени, както и някои архитектурни сгради, но те щели да бъдат изненада. Няма време за губене, вече близо 3 години пътят за Гърция през Маказа е отворен, в Кирково пристигат огромни туристически потоци и всичко, което е покрай асфалта, ще бъде направено така, че да привлича още повече хора, посочи той. 

Територията на крайграничната община е осеяна с изключителни скални и строителни феномени – до село Подкова се намира и джамията на 7-те моми, изградена без нито един пирон, само от дървени талпи, минарето й вече свети нощем с различни цветове. Вековният чинар в центъра на село Фотиново също грее с цветовете на дъгата. 

Атрактивното осветление не е финансирано по някакъв проект, а със средства от общинския бюджет, разчистени от храсти и боклуци са районите около обектите, и са определени терени за паркиране на автомобили, уточни кметът. Там, където се ползват фотоволтаични батерии, вложената сума е 1 000 лева, но пък е особено красиво, допълни той.