Известният мурсалски чай, обявен за здравно чудо и наричан още алиботушки, е на път да превземе пазарите в Германия и Япония. Диворастящата му разновидност е защитена, но у нас има производители, които са го култивирали и го отглеждат в специални плантации, съобщава „Труд”.
В този бизнес са влезли благоевградчанинът Стефан Спасов и Тодор Ташков, които вече 9 години отглеждат плантация от 8 декара с насаждението.
 
Базата се намира над хаджидимовското село Ново Лески, на 1200 м надморска височина, защото там е един от естествените ареали на разпространение на билката.
“Много трудоемко е да се отглежда тази култура. Разчита се изцяло на ръчен труд, наемаме и други хора. Теренът не позволява използването на машини. Затова са необходими отлична организация, добра база и съвестни работници. Но трудът си заслужава, защото това е традиционен български продукт. Непрекъснато реинвестираме в производството”, разказа благоевградският бизнесмен.
 
Той и съдружникът му успели да пробият на германския пазар преди месец благодарение на нашенка, която е микробиолог в Германия и добре презентирала пиринския чай. Преди това в немска лаборатория са направени няколко изследвания на чая, които са доказали неговата лечебна сила и той е получил сертификат.
 
„Надявам се, че скоро ще пробием и на други пазари, сега сме в преговори с японска компания, за да изнасяме и там чай. Можем да увеличим двойно плантацията си при интерес от чужбина. Растението се бере веднъж в годината - през юни или юли. Ако е на 2000 метра надморска височина, се бере през август”, разказва още Стефан Спасов.
Пиринският чай се използва като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, влияе изключително добре на отделителната и половата система.
 
Чаят съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции. Местните хора от години го използват за домашен лек и го наричат здравно чудо. Събирането на мурсалски чай от естествените находища е забранено. Билката е включена в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай е разрешена.