179 дела срещу подкупни държавни служители са образувани само в Софийската градска прокуратура (СГП) от април 2014 до април 2016 г. Със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров на 18 март 2014 г. е създаден регистър на корупционните престъпления. 365 досъдебни производства са въведени в него към момента, сочи статистиката на СГП. Някои от тях са започнали преди пролетта на 2014 г.
Осъдените за рушвет в София от началото на 2016 г. с влязла в сила присъда са петима, пише "24 часа". За сравнение през цялата 2015 г. те са 23-ма. За сметка на това прекратените дела поради липса на доказано престъпление са 99. През 2014 г. - 66, от началото на 2016 г. - 26. Причината - не са събрани доказателства за съд. Една от трудностите, с които се сблъскват прокурорите и полицаите, които разследват подкупните държавни служители, е нежеланието на жертвите да съдействат.

Жалват се, че някой им е поискал рушвет, но когато се стигне до подаване на писмен сигнал, се отказват. Разберат ли, че след като официално се оплачат, а не “само на маса пред приятели”, им предстои да се явяват като свидетели пред разследващите и в съда, те предпочитат да продължат да се “отчитат”, казват прокурори.

Бизнесмен подава сигнал в полицията, че държавен служител му иска подкуп, за да му свърши “по-бързо работа”. Той е опасан със СРС-та, дадени са му белязани банкноти, но внезапно поема в противоположната посока. Полицаите го изпускат от поглед. Изплъзнал се от криминалистите, той разкача подслушвателните устройства и поема към мястото на срещата. Там го чака чиновникът. Бизнесменът му предава исканата сума, но не белязаните банкноти, а други, които носи у себе си. Пред разследващите обяснява, че се уплашил. Предпочел да даде парите, за да не си навлече проблеми. Делото се проваля.

“Все още хората или нямат доверие в полицията и прокуратурата, или вярват, че без да е необходимо да полагат усилия и да вземат активно участие, органите на досъдебното производство ще разкрият корупцията и ще задържат извършителите”, сочи анализ на корупционните дела.

В масовия случай свидетелите променят показанията си. Проблем е и, че често авторите на сигналите не са лично засегнати, а подават информация за познати.

“Тенденцията е да се увеличава броят на обвинителните актове и да намаляват неприключилите досъдебни производства”, казва зам. градският прокурор на София Куман Куманов.

През 2014 г. внесените от СГП обвинителни актове и споразумения са 20. През 2015 г. скачат два пъти – 47, а през 2016 – 53, като в тях влизат и дела, образувани предишната година.

Според годишния доклад на прокуратурата най-много сред разследваните за корупция са полицаи, уличени за дребни рушвети. Служителите на МВР са и най-многобройната група, които отказват подкупи.