Депутатите от Патриотичния фронт, които посетиха тази седмица Армения, са вкарани в черен списък на Азербайджан. Причината е, че двете държави са вражески, а Валери Симеонов, Валентин Касабов, Христиан Митев и Димитър Байрактаров (от НФСБ) отишли и в Нагорни Карабах. Според властите в Азербайджан тази територия е окупирана от Армения, съобщава „Флагман”.
Това е опит за насърчаване на незаконния режим в окупираните от Армения територии в резултат на арменската военна агресия, окупация и кърваво етническо прочистване, обяви говорителят на външното министерство на Азербайджан Хикмат Хаджиев, цитиран от информационни агенции.
 
Според него това посещение показвало, че в България има хора, които са притеснени от стратегическото приятелство и сътрудничество между Азербайджан и България.
„За съжаление, Ереван е зает да прави този тип ненужни действия, вместо да създава основания за всеобхватни и съществени преговори, отбелязани на срещата във Виена”, подчертава Хаджиев.
 
По отношение на незаконното провокативно посещение Посолството на Азербайджан в България ще изрази загриженост пред Министерство на външните работи и пред българското Народното събрание - законодателния орган на страната, допълни говорителят и заяви, че след необходимите справки и уточнения имената на тези депутати ще бъдат добавени в списъка на нежелани лица от Министерството на външните работи на Азербайджан.
 
Валери Симеонов тази седмица бе награден с Медал на честта от арменския парламент. „Не може някой си да си позволява да казва къде да ходи и къде да не ходи народен представител от една суверенна държава, каквато е България. Това е нагло и безпардонно поведение и заслужава достоен отговор. България трябва да вземе незабавни мерки. Външно министерство, българското правителство, а може би и Народното събрание трябва да отговорят подобаващо”, коментира той.
 
По повод посещението си в Нагорни Карабах Симеонов заяви, че не е останал с впечатление това да е размирен район. Той каза, че става въпрос за „изключително демократична държава” и че това е оценено от европейските страни.