Въпреки многобройните опити на 32-годишния Желю Иванов от Харманли да се измъкне от правосъдието, той вече е зад решетките. За цели 17 години. Преди няколко дни в Хасковския окръжен съд се гледа поредното дело срещу него по обвинение, че жестоко е изнасилвал малолетната си дъщеря. Сексуалната гавра с 13-годишното момиченце започнала на 9 февруари миналата година. Тогава Желю се върнал пиян в дома си и без много да се церемони изнасилил момиченцето. По време на следствието детето разказва за жестокостта, с която бащата  извършва полов акт с него. В обвинителния акт пише, че насилникът правил секс с дъщеря си още два пъти – на 11 и 21 февруари същата година. Кръвосмешението вероятно е щяло да продължи, но по-големият с две години брат на детето видял гаврата и го убедил да отидат в полицията.
 
Житейската сага на циганското семейство не може да се обхване от край до край. В къщата, която прилича на кочина, от 2011 г.  живее само бащата с петте си деца. Те учат в интерната „Петко Рачев Славейков” в Харманли, а  в дома си се прибират само в събота и неделя. Явно в тези дни сексуалният апетит на бащата се изостря, защото детето му е било под ръка. За майка си децата дори не искат да си спомнят. Още през 2010 г. тя ги напуска и отива да живее с друг мъж в Димитровград на семейни начала. От същия мъж ражда и друго дете. Не иска дори да си спомня за тормоза, на който е била подложена от бившия си – Желю, докато е живяла с него.
 
Напуска го след поредната порция бой
 
като взема едно от момчетата със себе си. Имайки предвид това обстоятелство и факта, че момчето е било пребивано от пастрока си, докато живяло при майка си, съдът определя за петте деца да се грижи бащата, като му отрежда родителските права. Той работи като наемен работник и успява да се справи с изхранването на челядта си. Когато се напие обаче, става много лош, категорични са децата му. За известно време Желю води в къщата друга жена, но тя не издържа на циганията и постоянния тормоз в къщата и изчезва. Така Желю остава и за майка, и за баща на децата. Докато един ден не посяга на дъщеря си. След арестуването му, съдът го оставя за постоянно зад решетките, а двете по-големи деца са настанени в защитено жилище извън региона. За останалите деца са се погрижили социалните служби. Когато изнасилвачът се изправя за първи път на подсъдимата скамейка, със сълзи на очи моли да го пуснат вкъщи, защото не можел без децата си, но съдът го връща в килията. В продължение на една година делото за изнасилване се гледа три пъти, търсени са нови доказателства и свидетели. Изведнъж обаче изнасиленото момиче и 15-годишният й брат си сменят показанията на 360 градуса. Малолетната щерка на изнасилвача шокира следствието, като внася нова версия в делото. Тя твърди, че
 
не баща й, а дядо й е изнасилвачът


Илюстрация: Shutterstock

Всъщност става въпрос за бащата на мащехата, която ги напуска. Братчето потвърждава версията и обяснява, че със сестра си са се наговорили да натопят баща си и да го стреснат, та дано най-после прибере родната им майка. Тези показания на двамата малолетни свидетели обаче застрашават да обърнат делото наопъки. Налага се дядото, обвинен в изнасилване, да бъде издирен, за да даде показания пред съда. Той обаче се оказва неоткриваем, защото работел като наемен работник и никога не се записвал на постоянен адрес. А пред съда двете деца продължават да твърдят, че той е изнасилвачът, а не баща им. Разпоредено е на двамата да се направи психиатрична експертиза, а от Желю искат съгласието за ДНК-експертиза, която може да докаже дали бащата е насилникът, или някой друг. Той дава съгласието си и служител на Научно-техническата лаборатория към областната дирекция на МВР веднага взема слюнка от устата му. Тя трябва да бъде сравнена със семенната течност, взета от изнасиленото момиче по време на освидетелстването му. ДНК-експертизата потвърждава, че именно бащата е изнасилвал дъщеря си, а не някой друг. И съдът отсече – 17 години зад решетките. Не му помогнаха и показанията на двамата полицаи, които го арестуват след подадената жалба от двете деца. Те разказаха пред съдийския състав, че мъжът е бил неадекватен при арестуването му и едва ли е знаел какво прави. Но това е още по-страшно – пиян до козирката мъж да изнасили 13-годишното си дете. Специалистите, които сега се занимават с малолетното момиче, твърдят, че то още е в шок от случилото се. Не иска да чува имената на  баща си и майка си, отказва да говори по случая. Остава да забрави и ужаса от преживяното!..


Тодорка НИКОЛОВА,
Хасково