Идеите на терористичната групировка ИД проникват в Полша, счита полски генерал, бивш зам.-шеф на Бюро за национална сигурност Роман Полко.
В Полша в течение на последните две седмици са предотвратени два взрива, които можели да погубят много хора. На 19 май във вроцлавски автобус е открито самоделно взривно устройство, което избухнало след изнасянето му от шофьора на спирката. В нощта срещу понеделник (23 май) полицията е задържала трима души, поставящи взривни устройства под автомобил край полицейски участък във Варшава.

Според вестник Niezależna, студентът-престъпник във Вроцлав планирал взрива да стане по време на Световния ден на младежта в Краков в края на юли, а задържаните във Варшава обяснили своите действия, че не искали да гледат сегашното правителство на Полша.

„Информацията за планираните терористични нападения демонстрират колко недалновидно е мисленето на ония, които критикуват антитерористичния закон като казват, че може да се изчака и това да се направи по друг начин. Само не е известно какъв е другият начин” – заявил Полко за вестник Niezależna. Според него Полша не е изолирана страна.

„Ако погледнем на картата, където има представители на ИД, то те вече са съвсем близо. Техните идеи проникват в Полша” – казал той.

Антитерористичният закон, който е приет от полското правителство и очаква одобрение от Сейма и подписа на президента, би трябвало да влезе в сила до 1э юни. Документът не веднъж е критикуван от опозицията, отбелязвайки, че разширяването на пълномощията на службите може да доведе до незаконно следене на гражданите.

Превод и редакция: БЛИЦ