Ислямският свят може да бъде сигурен, че в лицето на Русия, той намира надежден съюзник, готов да съдейства за решаване на неотложните проблеми, се казва в съобщение на руския президент Владимир Путин до участниците на срещата на стратегическа визия група "Русия - ислямския свят", която се провежда в Казан.
"Дневният ред на срещата е свързан с редица важни въпроси, много от които са пряко свързани със събитията, които се случват в момента в редица мюсюлмански страни и нар, без преувеличение", каза Путин, цитиран от РИА Новости.

Според Путин, с участието си в Сирия, Русия успя да се справи с мощни удари срещу терористите, но джихадистите и техните поддръжници все още се опитват да дестабилизират ситуацията, с всички възможни средства, за да подкопаят международните усилия за мирно уреждане на сирийския въпрос.

"Бих искал да потвърдя, че в лицето на Русия ислямският свят винаги ще намери надежден съюзник, готов да съдейства за решаване на неотложните проблеми. Подкрепяме проактивна позиция на мюсюлманските страни, за да се консолидира в международните отношения на принципите на справедливост, върховенство на закона", каза още руският президент.

Той също така изрази надежда, че настоящата среща на Групата на стратегическата визия ще засили доверието и сътрудничеството между Русия и мюсюлманските страни.

Превод и редакция: БЛИЦ