Ласкаят я, за да я употребят: още на летището в Киев си пролича, че президентът Порошенко и Юлия Тимошенко ще се опитат да извлекат политически дивиденти от казуса със завърналата се от руски плен Надежда Савченко, коментира Дойче веле.
Със сигурност тя е обмислила много точно това изречение в израз на благодарност към поддръжниците си: "Ако обикновените хора не бяха надигнали глас, политиците вечно щяха да си мълчат", каза при пристигането си в Киев Надежда Савченко. Тя обяви, че ако днес е свободна, това е благодарение на натиска на "обикновените хора".

След като в Източна Украйна тя беше задържана от проруски сепаратисти и впоследствие отвлечена в Русия, сестра ѝ Вира всяка седмица напомняше в украинските и много международни медии за съдбата на Надя. Някъде в края на 2014 година президентът Порошенко обяви случая Савченко за свой личен приоритет и призова руския си колега Владимир Путин да я освободи. Порошенко повдигна темата и по време на преговорите с Русия в Минск през февруари 2015 година.

Цветя от Тимошенко

На летището в Киев сред посрещачите видяхме и бившата правителствена ръководителка Юлия Тимошенко, която беше дошла с букет цветя за Надежда Савченко.

В Киев се говори, че Савченко е отказала цветята. Очевидно тя не желае да бъде използвана за чужди цели. Малко по-късно все пак двете жени размениха мнения пред сградата на летището. "Не Путин направи компромис, а ти победи руската империя", заяви Тимошенко в типичния за проевропейския украински елит стил.

Именно този елит обаче от месеци насам е подложен на силен вътрешнополитически натиск. Недоволството е заседнало дълбоко сред много от украинците, които очакваха много повече от своето ръководство след събитията на площад Майдан. Днес Украйна е също толкова корумпирана, както и преди протестите.

Активистите в борбата с корупцията от Транспаренси интернешънъл се оплакват, че най-вече правосъдната система не е независима. Показва го случаят с променения от президента Порошенко закон - специално за своя довереник и нов главен прокурор на страната Юрий Луценко. Самият Луценко никога не е следвал право и вече веднъж е бил в затвора за злоупотреба със служебно положение.

Савченко и депутатите

Надежда Савченко явно има тънък усет за продължаващия украински непотизъм. "Украинският парламент трябва да бъде съставен от истински герои. Все още не знам как може да бъде постигнато това, но ще положа всички усилия", заяви избраната задочно за депутат в парламента. "След като сега съм в парламента, думата ще имат онези, които могат", увери тя на летището.Вероятно някои ще схванат това изречение като действително обявяване на политическа война.

Във всеки случай Савченко се радва на огромна популярност. Очевидно тя вече умело подбира думите си пред медиите: "Искам да се извиня на всички майки, чиито деца не са се завърнали от Източна Украйна, докато аз съм още жива. Искам да се извиня и на онези майки, чиито деца все още са в затвора, докато аз съм на свобода. Аз обаче не мога да съживя мъртвите. Но винаги ще съм готова още веднъж да пожертвам живота си на бойното поле за Украйна".

Обещанието на Порошенко

Така може да говори само един народен трибун. Председателката на нейната фракция Юлия Тимошенко напусна проевропейската правителствена коалиция в разгара на правителствената криза, довела до оставката на Арсений Яценюк, и в момента води във всички анкети главно с популисткото си искане за намаляване на разходите за издръжка на живота на украинците.

Петро Поршенко пък не може да се похвали с висок рейтинг, който спадна още повече заради забъркването му в аферата "Панама пейпърс". В деня на предаването на Надежда Савченко той помилва двамата руски военни, които бяха разменени с нея. Интересно съвпадение е, че точно на този ден преди две години

Порошенко беше избран за президент, а в деня на завръщането на Савченко никой не направи равносметка за дейността му през тези две години. Пред медиите Порошенко се опита да привлече Надежда Савченко на своя страна. "Както върнахме Надя вкъщи, така ще върнем и Крим и окупирания Донбас на Украйна", заяви той. Самата Савченко обаче не се присъедини към неговите думи.