Санкциите срещу Русия може да бъдат отменени, едва след пълното изпълняване от страна на Москва на минските споразумения и при уважаването на суверенитета на Украйна. Това се казва в заключителната декларация на срещата на страните от „Голямата седмица” (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония), която приключва в японския национален парк Исе Симе.
Санкциите, свързани с Крим, ще бъдат запазени, но в документа се подчертава важността на поддържането на диалог с Русия за прекратяване на конфликта в Донбас.

„Признаваме важността на продължаването на диалога с Русия с цел изпълняването на поетите от нея ангажименти и нормите на международното право за постигането на всеобхващащо устойчиво и мирно преодоляване на кризата”, се казва в декларацията.

В декларацията се отбелязва още, че кризата в Украйна може да бъде преодоляна единствено по дипломатически път. Във връзка с това лидерите на страните от „седмицата” призоваха всичките страни в конфликта в Украйна да предприемат конкретни стъпки за прекратяване на огъня в съответствие с минските споразумения.

В момента срещу Русия действат три пакета санкции на ЕС, чието действие вече няколко пъти е удължавано. В скоро време ЕС ще обсъжда отново дали санкциите трябва да бъдат удължени.

В Москва вече няколко пъти заявиха, че да се обвързва отмяната на санкциите с изпълнението на минските споразумения е неправилно, защото Русия не е страна в конфликта в Украйна.

В декларацията от срещата „Седмицата” също призовава в Донбас колкото се може по-скоро да бъдат произведени местните избори.