33% по-евтин ток ще плащат най-бедните пенсионери, тежко болните хора, социално слабите семейства. Разликата ще се покрива от държавата. Това предвижда Механизмът за защита на уязвимите клиенти в условията на пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас.
С него се въвежда се специална "социална тарифа", според която определено количество електроенергия с по-ниска цена от пазарната ще покрива най-необходимите базови нужди за домакинствата, пише "Стандарт".

Според разработените критерии това ще са до 100 кВтч електроенергия на месец за социално слаби домакинства, отопляващи се с централно отопление или газ, и до 150 кВтч за домакинства, които подгряват вода с бойлер. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на Механизма за защита на уязвимите потребители.

Всъщност бъдещата "социална тарифа" на практика ще покрива точно 70% от реалната пазарна цена на електроенергията като стока, обясни министър Петкова. Тъй като обаче в крайната цена на тока влизат още и таксите за достъп и пренос, политическата добавка "Задължения към обществото" и ДДС, в крайна сметка социалната тарифа ще е с 33% по-ниска от крайната цена на тока само сега. Ако през следващите години цените за достъп и пренос и добавката растат, то тогава държавата ще поеме по-нисък процент от 33% от крайната цена на тока за уязвимите клиенти, поясни зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. 

Според новата дефиниция уязвимите потребители са битови клиенти, които поради възраст, здравословно състояние или доход са в риск от изключване на тока и се ползват от мерки за социална защита за осигуряване на необходимите им доставки на електричество, обясни министър Петкова. Новата дефиниция, която ще бъде приета с промени в Закона за енергетиката, дава възможност да разширим почти двукратно обхвата на лицата, които биха могли да се възползват от социална помощ, подчерта Петкова.

От близо 256 хил. души в момента с новите критерии уязвимите потребители станат до 500 хиляди лица и семейства, или общо 1,1 млн. души, посочи Петкова. И коментира, че на практика това ще са 14% от населението, докато в Румъния енергийни помощи получават 12% от хората.
Първата категория хора, които ще ползват помощта, са лица над 70 години, които живеят сами и получават доход само от пенсия до размера на определената линия на бедност за съответната година. За 2016 г. тя е 300 лв. Във втората категория влизат лица с над 90% намалена работоспособност и с определена чужда помощ. Трета група са семейства с деца с увреждания с определена чужда помощ. Четвъртата са лицата и семействата, които към настоящия момент получават помощи за отопление по Закона за социалното подпомагане.

Социалната тарифа за 100 или 150 кВтч електроенергия е само гръбнакът на финансовите мерки за подпомагане на уязвимите потребители, подчерта министър Теменужка Пекова. Тя ще е временна мярка със срок на действие 5 години - до пълната либерализация на електропазара. Освен финансови обаче са разработени и куп нефинансови мерки за подпомагане, както и дългосрочна мярка - повишаване на енергийната ефективност на жилищата на уязвимите потребители, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.

Мерките ще влязат в сила след приемането на съответните промени в Закона за енергетиката, а може би и в социалното законодателство, което най-вероятно ще стане в началото на есенната парламентарна сесия, обясни Теменужка Петкова.