Млада датчанка, която напуснала родината си, за да отиде в Сирия, където да се бие с джихадистите, разкри, че бандитите от „Ислямска държава” са „много лесни за убиване” спрямо „специалистите машини убийци” на президента Асад. 23-годишната Джоана Палани, която вече е в родния Копенхаген, където учи политика и философия, се би 12 месеца в редиците на сирийските кюрди в името на „човешките права на всички хора”.
В рамките на своя едногодишен престой в разкъсвания от войната регион, тя е изживяла редици ужаси от първа ръка. Още в първата нощ на фронтовата линия неин другар по оръжие – швед – е бил ликвидиран от снайперист, който го уцелил между очите.

Тя също си спомня как е освободила селище близо до Мосул, в което била открита голяма група малки деца, държани от ислямистите с цел сексуално насилие.

Палани напуснала родната Дания през ноември 2014 година. Първо тя се присъединила към кюрдски сили YPG, а след това се е вляла в подкрепяните от Запада редиците на Пешмерга.

23-годишната млада дама, която има кюрдски корени, казва: „Кюрдите се бият за демокрация и Западните ценности. Ако бях заловена или убита, щях да съм горда, че съм загинала”. По думите й, тя постоянно е била в опасност, но никога не си е пожелавала да захвърли всичко и да се прибере у дома.

В интервю за Vice младата жена споделя: „До първата атака всичко ми беше малко като на шега, но след нея доста бързо изтрезнях”. По време на престоя си Палани признава, че се биела както срещу ислямистите от ДАЕШ, така и срещу войниците на Асад. Правейки сравнение тя казва: „Членовете на ИД са много лесни за убиване. Екстремистите от ДАЕШ много лесно жертват живота си по време на битка, но войниците на Асад са много добре обучени и са специализирани машини за убийства”.