Бойната ни авиация ще придобие 8 броя нов тип многоцелеви изтребител с пълно въоръжение и съпътстващо оборудване за 1,5 млрд. лв. Това предвижда първият етап в инвестиционния проект за модернизиране на Военновъздушните ни сили, който депутатите от Комисията по отбрана одобриха с 11 гласа „за” и само един социалист „въздържал се”.
„За въоръжението нямаме никакво притеснение. Дали ще е Юрофайтър, Грипен или Ф-16, ще купим сложна система с въоръжение, наземно обслужване, оборудване, обучение”, увери депутатите командирът на ВВС ген. Румен Радев.

Както той, така и военният министър Николай Ненчев подчертаха обаче, че отсега не могат да посочат какъв точно изтребител ще изберем, тъй като първо НС трябва да одобри инвестиционния проект и едва след това ще започне официална кореспонденция. Към момента правим само предварителна проверка за възможностите, уточни ген. Радев. Шортлистата била за три оферти - за Ф-16 от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ, за Юрофайтър от Италия и за Грипен от Швеция, пише "Монитор". 

Дългият списък пък включвал 9 държави с 15 предложения. Ген. Радев предупреди обаче, че докато не се задвижи и втората част на проекта и имаме общо 16 самолета, не можем да носим бойни дежурства. Според него тази втора част от ескадрилата ще излезе значително по-евтино, тъй като вече ще са направени по-голямата част от съпътстващите разходи.

„Изгубихме страшно много време за този проект. Всяко забавяне може да се окаже фатално за ВВС.”, подчерта той. По думите му състоянието на сегашните ни МиГ-29 никак не било розово и изрази загриженост за сигурността на летците ни.

Освен това въоръжението им било с отдавна изтекъл срок. Според него поддържането на руските самолети до края на експлоатационния им живот през 2030 г. в никакъв случай няма да ни излезе по-евтино. За ремонт и поддръжка на МиГ-29 за този период трябват 1,7 млрд. лв., обясни депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, като цитира приложена към самия проект справка. Военната комисия одобри и втория проект за модернизация в армията - за изработката на два бойни патрулни кораба за 820 млн. лв. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев уточни, че реализирането му е ключово, като посочи, че сега разполагаме с 6 бойни кораба. 3 от тях са белгийски фрегати, от които едната не се ползва заради негодно въоръжение.

Другите три са руски с живот до 3-4 години. Тоест съвсем скоро 50% от бойната способност на флота ще бъде загубена, предупреди контраадмирал Петев. По думите му без нови кораби вбъдеще България няма да може да изпълнява съвместни операции с НАТО. Депутатите от военната комисия настояха пред ръководството на МО да задвижи и проекта за модернизация на сухопътните ни сили. Министър Ненчев обяви от своя страна, че ведомството е готово с преработен вариант, който бил много по-гъвкав от предишния.