Забрана за покриване на лицето приеха парламентарните комисии по правните въпроси и по вероизповеданията. Всички гласуваха "за" предложението на Патриотичния фронт, само от ДПС се въздържаха.
Зам.-председателят на парламентарната група на движението Четин Казак заяви, че няма нужда да се прави национално законодателство заради 20-30 жени от ромската махала в Пазарджик. "А и българската версия на мюсюлманската религия не предвижда подобен род облекло. Традиционният ислям дори гледа лошо на подобно обличане", каза Казак, цитиран от "24 часа". 

Присъстващият на заседанието Марио Трифонов от ДАНС обясни, че основната цел на закона е бързото идентифициране на лицата, когато това се налага. Той изрично посочи, че става дума не толкова за мюсюлманската религия, а за улесняване на работата на МВР при охраната на митинги и други публични мероприятия.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов също обяви, че подкрепя проекта и напомни, че и сега има забрана за покриване на лицата по време на спортни събития, например. Това е мярка за справяне с хулиганството.