След броени седмици европейските политици ще трябва да се произнесат за прекратяване или продължаване на санкциите срещу Русия. Унгария вече се обяви категорично срещу автоматичното удължаване на санкциите, а Германия (в лицето на външния министър Щайнмайер) призна, че Брюксел трудно ще удължи санкциите, и призова за развитие на диалога между ЕС и НАТО и Русия, казва Светлана Шаренкова.
Срещу безсмислените санкции са: Чехия, Словакия, Австрия, Гърция, Кипър. Френският парламент дори гласува резолюция за отмяната им, а италианският регион Венеция вече призна Крим като част от Русия. Бързо намалява групата на правителствата ястреби, които изпадат във все по-видима изолация в ЕС. Все по-ясна е волята на европейските народи срещу санкциите. Холандия гласува срещу интегрирането в ЕС на киевския марионетен режим и тези реакции са основателни. Загубите от санкциите само в сектор „Земеделие” в ЕС са над 5 милиарда евро за година, загуби има и в енергетиката, туризма, финансите. Но това са измеримите загуби.

Неизмерими са тези от терора на радикалния ислямизъм и мигрантската криза, които не могат да бъдат преодолени без стратегически съюз с Москва. Социологически проучвания даже в държави, които имат сложни исторически отношения с Русия като Чехия, Словакия и Унгария, показват високо доверие към руския народ, но и към руската политика. У нас стойностите на доверие към Русия са над 80%. Затова е срамно страната ни да бъде държана в групата на ястребите от шепа политици, отдавна скъсали връзката с народа. България има специални отношения с Русия и това не може да бъде променено нито от нашите управляващи, нито от „началствата” във Вашингтон.

Много важно е днес в България да се търси кандидат-президент с широк консенсус на левица, патриоти и център, който да се обяви против санкциите и да върне България в групата на разумните в ЕС. БСП възприе единодушно тази политика преди 2 години на своя конгрес и я отстояваше искрено и убедено. Сега е времето тази политика да бъде активно продължена от новото ръководство на партията на регионално, национално и европейско ниво.  Без колебание и компромиси, в името на националния ни интерес, който се изразява във водене на балансирана външна политика в днешния многополюсен свят. Свят, в който Русия и славянството са възраждащ се прогресивен цивилизационен модел.