Медицинският университет в София вдигна заплатите с 200% на преподавателския си състав, научи БЛИЦ от студентския съвет. Средното възнаграждение от 2000 лв. става 6000 лв. Същевременно стипендиите на учащите в университета не са пипани и вдигани.
Не е ясно на какво основание са завишенията в заплатите, коментират от съвета. Университетът работи с бюджет от над 100 млн. лв. Половината от тях идват от държавата. Другите са им излишък, който трупат от таксите на чуждите студенти, обясняват студентите.

Срамно е, че на по-бедните, социално-слаби и отлични студенти не се пипат и вдигат стипендиите. Никой не го вълнува. Медицинският университет се е превърнал в печатница за пари и не гледа за младите хора. Ректорите и преподавателите гледат на нас само като на пачки, допълват студентите.

Ситуацията в останалите медицински университети в страната не е по-различна. Всички ВУЗ-ове в Пловдив, Варна, Плевен бълват обществени поръчки за строителство и обновяване на сгради. Само в момента четирите медицински университета имат обявени поръчки за над 50 млн. лв., показва справка в Агенцията за обществени поръчки.