Дрон, наподобяващ малък хеликоптер, ще пренася органи за трансплантация. В безпилотния самолет ще има място и за човек.
Той беше представен на изложението CES (Consumer Electronic Show) 2016 заедно с редица други новости на техниката.

Дронът може да покрива разстояние от около 16 км със скорост над 100км/ч като за придвижването му е нужно нищо повече от въвеждане на дестинация в приложението за мобилни устройства съобщи Vesti.bg.

По-интересното покрай машината е това, че плановете за нея не се изчерпват единствено с преноса на органи. Поне не с преноса обикновени такива.
По-късно стана ясно, че ЕHang 184 ще се сдобие още 1000 копия, които ще бъдат предоставени на фирмата Lung Biotechnology, която се занимава с произвеждането на изкуствени бели дробове за трансплантация.

Всичко това може да звучи сякаш вече сме в бъдещето, но истината е, че нито един от двата елемента, споменати досега, не е пуснат в действие и няма ясно доказателство за неговата приложимост.

Най-големия проблем пред двата проекта са легалните пречки – дори и разработката на въпросния дрон и изкуствените органи да станат факт още утре, законът няма да позволи тяхното използване за още доста време.

Дори и пред заплахата от приемането на закон, който ще направи големите дронове незаконни, ЕHang и Lung Biotechnology са подписали 15-годишно партньорство, като се очаква първите резултати от съвместния им проект да станат реалност след 2025.