Конструкторското бюро по химическа автоматика (Энергомаш) и „Курчатовския институт” подготвят в напреднал стадия проект за създаване на безелектроден плазмен ракетен двигател, съобщи държавната корпорация „Роскосмос” на своя сайт.
„Разглеждания в настояще време вариант на безелектроден плазмен ракетен двигател се явява ново поколение електрически реактивен двигател. Това е двигател с висока мощност, в който работното вещество се намира в състояние на плазма. Той притежава висока енергетична ефективност, възможност да използва като работно тяло практически всяко вещество” – се казва в съобщението.

Максималната мощност на двигателя се ограничава „практически само от мощността на захранване на високочестотния генератор”.

Двигателят от този тип потенциално може да има голям ресурс на работа заради липса на ограничения, свързани с въздействието на енергонаситеното работно вещество с елементите на конструкцията.

Според „Роскосмос”, реализацията на идеите в тази разработка станала благодарение на прогреса в изследването на плазмените процеси на термоядрения синтез, развитие на технологиите на високотемпературните свръхпроводници криогенните магнитни системи и съвременната база на високочестотните генератори.

Превод и редакция: БЛИЦ