След края на оръжейното ембарго на САЩ Виетнам ще се присъедини към списъка на страните, купуващи оръжие от Вашингтон. Щатите осигуряват близо 33% от световния износ на оръжие, което ги правя най-големият и износител в световен мащаб, съобщава Си Ен Ен. Кои, обаче, са страните, които купуват най-много оръжие от САЩ?
Начело на списъка с най-едрите купувачи от 2011 до 2015 година неизменно стои Саудитска Арабия. Следват я Обединените арабски емирства (ОАЕ), сочи проучване на Международния институт за проучвания на мира в Стокхолм, който се занимава с оръжейната търговия от 1968 година насам.
 
В топ 10 са още Турция, Южна Корея, Австралия, Тайван, Индия, Сингапур, Ирак и Египет.
 
Според експерти, Близкият Изток ще си остане най-големия купувач на оръжие още известно време. В момента той получава около 40% от американския експорт. В това число влизат и оръжията, изтекли към „Ислямска държава”.
 


Андрю Хънтър от Центъра за Стратегически и международни изследвания коментира, че спадът в цените на петрола предизвиква остро чувство на несигурност у съответните държави, които търсят начини да се справят с него.
 
Оръжейният износ включва всичко – от малки огнестрелни оръжия до свръхзвукови бойни самолети и танкове, както и ракетни батареи „Патриот”.
 
Няколко азиатски страни също проявяват голям интерес към американската бойна техника. Той е засилен и от ядрената програма на Северна Корея и военната дейност на Китай в Южнокитайско море.
 
Забелязва се засилване на връзките между САЩ и Виетнам, след като Ханой протестира срещу действията на Китай в спорни води между двете страни.
 
Въпреки че повечето държави купуват оръжието със собствени средства, САЩ предоставят и заеми на желаещите да купуват. Програмата за отпускане на заеми, с които да се купува техника, се нарича „Чуждестранно военно финансиране”. От нея Държавният департамент на САЩ очаква да прибере около 5,7 млрд. долара, които да отидат в бюджета за 2017.
 


Израел, който традиционно е сред големите клиенти на Вашингтон, не присъства в списъка, тъй като някои от най-големите му покупки – като бомбардировача F-35, все още не са доставени.
 
Очаква се средствата за финансиране на покупки от африкански страни да нараснат двойно през 2017 г. Причината за това е повишената активност на терористични групировки в Мали, Сомалия и Нигерия.
 
Сред останалите най-големи износители са Русия, Китай, Франция и Германия.

Превод и редакция: БЛИЦ