Комитетът на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени настоява България да направи промени в Закона за защита от домашно насилие. Причина за това става случаят на 39-годишна пловдивчанка, тормозена системно от своя съпруг. 
Преди години тя заминава за Полша със съпруга си - там обаче семейната им идилия рязко бива заменена със скандали, ограничения и бой. "Като в една от ситуациите, когато е имало скандал в къщата и бащата е биел своята съпруга, са присъствали и двете деца. В тази ситуация той казва на дъщерята да донесе въже, за да вържат майка им, понеже е луда", обясни пред БНТ адвокат Милена Кадиева.

Българката не получава помощ от полските власти, заради което завежда дело за системен тормоз в пловдивския съд. Магистратите обаче преценяват, че няма случай на домашно насилие. 

Това кара жертвта да се обърне към помощ навън - в последствие Комитетът към ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени постановява пострадалата да получи обезщетение и законова закрила. 

В районния съд в Пловдив през миналата година са образувани общо 240 дела за домашно насилие. През 2016-а се очаква техния брой да бъде още по-голям.