Икономическата криза се превръща в основна тема от обществения живот в Русия, където предстои нов изборен цикъл, отбелязва "Независимая газета", цитирана от БТА, във връзка с предстоящия вот за Държавна дума наесен и за президент на федерацията през 2018 г.
Днес хората в Русия смятат икономическите проблеми за най-голяма вътрешна заплаха. Абсолютното надмощие на кризисната тема е напълно логично. Почти две трети от населението харчат за храна близо половината от своите доходи. А всеки пети смята материалното си положение за лошо или дори много лошо, се казва в статията.

Над 80% от жителите на Русия са сигурни, че икономическата криза в страната ще продължи. Почти 40% са убедени, че тя ще трае най-малко още година или две, информират социолозите от руския социологически център "Левада". 

Около 20% от участниците в анкети прогнозират "много продължителна криза", а близо 44% я наричат основна вътрешна заплаха за Русия - рекордно висок дял от 10 години насам, сочи доклад на "Левада".

По данни на руското Висше училище за икономика днес 9% от руското население са крайно бедни хора, които нямат пари дори за необходимата храна. През април т.г. почти половината анкетирани заявяват, че през последната година финансовото положение на семействата им се е влошило, се казва в анализ на института за социалното самочувствие на гражданите.

"Най-разпространена стратегия за приспособяване към макроикономическите шокове става да се пести от потребление на стоки и услуги. Допитвания потвърждават, че през последните три месеца 76% от семействата са били принудени да правят икономии", пише изданието.

Хората в Русия пестят главно от развлечения - посочват ги 48% от разпитаните семейства. 47% заявяват, че дават вече по-малко пари за облекло и обувки, а 45% - спестяват от храна.