Само два хотела у нас са носители на международния екоетикет „Зелен ключ”. Това е сертификат, с който се отличават туристически обекти, в които са достигнати или надминати стандартите за околна среда. Те са свързани с употребата на екологични продукти, чистотата на въздуха, рециклирането на отпадъците, пестенето на енергия за отопление, вода, електричество и др., съобщава „Монитор”.
Призът е световно разпространен, като с него има отличени места за настаняване на всички континенти. И двата хотела у нас се намират в София.
 
Такъв сертификат могат да получат както хотели, къмпинги и къщи за гости, така и конферентни центрове и зали, зоопаркове, увеселителни паркове, всякакви туристически места, също и ресторанти. Хотелите, които искат да получат такъв сертификат например, трябва да отговорят на 13 критерии, някои от които са само препоръчителни. Сред тях са такива, като придвижването на персонала да става с превозни средства, които не замърсяват въздуха – велосипеди или електромобили.
 
Допуска се обаче това да става и с обществения транспорт. Според друг критерий, 75% от мебелите, килимите и офис оборудването, кухненското оборудване и всякаква друга техника, закупени през последните 12 месеца, трябва да са с екоетикет или да са произведени от фирма, която е доказала, че има екологосъобразно производство. От наличието на вегетарианско меню, както и забрана за пушене в ресторанта или поне отделянето на пушачите от непушачите, също зависи дали хотелът ще получи сертификата.
 
Освен това се иска предлагането на био- и екопродукти, както и на такива, произведени в радиус от 100 км да се увеличава на всеки 12 месеца. Според критериите хотелът ви ще е по-близо до получаването на „Зелен ключ“, ако се концентрира в използването на сезонните плодове и зеленчуци, намали месото и избягва да предлага на гостите си деликатесни риби и морски дарове.
 
Датчици на климатиците и на отоплителната система, които да ги включват и изключват автоматично, ако прозорците са отворени, също са заложени сред критериите. По отношение на осветлението пък се изисква 75% от крушките да са енергоспестяващи.
 
Процедурата е доброволна, обясни Станимир Георгиев, ръководител на българското представителство на приза. Българският представител издава сертификата, а международната организация може да прави проверки, когато пожелае. Сертифицирането се заплаща, като таксата се определя на броя на стаите. Процедурата трае около 1 месец и може да се провежда целогодишно, а не кампанийно, обяснява още експертът.
 
В момента се водят разговори с още 11 хотела, желаещи да получат екоетикет, съобщи Георгиев. Те са в големите градове по морето и в столицата.
 
У нас програмата е известна от 2 години, но в световен мащаб работи от 15 г. Започнала е в Дания, след това Франция и Холандия. В тези три държави, както и в Белгия в момента има стотици сертифицирани обекти.
 
Най-много сертифицирани обекти над 200 има в Турция. Една от причините за силното развитие на програмата е, че министерството на туризма стои зад нея, обясни Станимир Георгиев. В другата ни южна съседка Гърция има 130. Според него там е вид мода, когато един хотел получи сертификат, друг веднага заявява желание.
 
Хърватия има приблизително 20 обекта отличени с екоетикет. Програмата тепърва започва в Черна гора. В Сърбия и Румъния има по 2 хотела. Първоначалният ефект при включване в програмата води до намаляване на разхода на енергия с около 30%, а при водата даже повече, сочат данни от изследвания в други страни. С налагането й в дългосрочен план разходите могат да паднат до 50 на сто. Освен това тя има и много добър маркетингов ефект, като добавя почти звезда към категорията на хотела.