В местността Костина край Тетевен, където е заловен Георги Бенковски, ще бъде почетена паметта на героите от неговата чета, загинали по време на Априлското въстание. След получаването на кървавото писмо на Тодор Каблешков от въстанала Копривщица, Бенковски обявява избухването на въстанието и в Панагюрище. Сформира прочутата Хвърковата чета, с която обикаля близките села, за да ги вдигне на оръжие.
След погрома на въстанието, Бенковски, заедно с група четници, е предаден на турците. При преминаването на мостче над река Костина в Тетевенския балкан, Георги Бенковски пада покосен от турските куршуми.

На 12 май главата му е отрязана, измита в кладенчето до реката, а след това изпратена първо в Ботевград, а после в София, пише в „Записки по българските въстания“ Захари Стоянов, който по чудо се спасява от засадата в местността Костина, а после пресъздава епопеята от пролетта на 1876 година.

Всяка година на 25 май в местността Костина се прави жива картина на преминаването на Хвърковатата чета през мостче над реката и убийството на Бенковски.