Най-вероятно днес новите промени в Изборния кодекс ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. Управляващите изчакват предишните да бъдат обнародвани в Държавен вестник.
Преди няколко дни ГЕРБ, Патриотичният фронт и част от реформаторите подписаха текстовете, с които в чужбина да могат да се разкриват до 35 секции. Освен това, заявленията, които трябва да се подадат за тези секции, ще бъдат не 100, а 60. Така ще се отвори възможността там, където има посолства и консулства, ако има над 60 заявления, да се разкриват допълнително секции.
 
Друг текст, който се очаква да бъде внесен, е да бъде намален броят на жителите в едно населено място за провеждане на местни избори - от 400 на 350. Росен Плевнелиев върна Изборния кодекс на депутатите заради ограниченията при гласуването зад граница.
 
По идея на патриотите бе прието избирателни секции в страни извън Европейския съюз да се разкриват само в българските посолства и консулства. В ЕС пък бе вдигнат прагът на необходимите подписи за разкриване на урни извън дипломатическите представителства.
 
Депутатите обаче отхвърлиха ветото на държавния глава върху новоприетите текстове от Изборния кодекс, като изразиха готовност да предложат нови законодателни промени.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!