Френският бюлетин Intelligence online съобщи, че Лондон се опитва да повиши качеството на експертизите относно Русия до предишното равнище чрез масово връщане на работа на свои агенти в спецслужбите и рускоговорящи граждани.
Руското настъпление в Украйна направи британското правителство недееспособно, при това разузнавателните служби, считани за много силни в региона, нищо не са успели да предвидят.

Обезпокоеният от този проблем Комитет по отбрана към Палатата на общините през януари 2016 г. започна парламентарно разследване с цел да разбере политиката на Русия и нейния ефект върху кралството. Вместо да се опре на дипломати и анализатори от разузнаването, изследването привлече мнозина консултанти.

В края на април някои от тях дълго разказваха за работата на членовете на комисията. Например сегашният независим консултант Дейвид Кларк беше специялен съветник в МВнР в края на 1990-те години. Вицепрезидентът на компанията по стратегически комуникации BGR Gabara Ltd Джон Лау беше най-първият ръководител на офиса на НАТО в Москва в началото на 1990-те. Глен Грант, който по-рано беше военен аташе на Великобритания във Финландия, доброволно предложи услугите си.

Вътре в британската разузнавателна общност „слепота” на анализаторите по отношение на Украйна доведе до радикална промяна в политиката: сега спецслужбите широко отвориха врати п ред говорещите руски език. Експерти считат, че военното разузнаване и стратегическите служби в министерството на отбраната имат в щата си около 180 служители, говорещи руски език и отговарящи за въоръжените сили на Кремъл.

Преди повече от година Рори Стюарт от Комитета по отбранителни дела в Палатата на общините допусна, че качеството на британското разузнаване по проблемите на бившия СССР е силно влошено. По примера на френското разузнаване DGSE и британското военно разузнаване съкрати длъжността резидент в Киев още преди началото на кризата. В резултат спецслужбата се принуди да изпрати там служител, заемал по-рано такъв пост в една страна в Южен Кавказ. В балтийските страни, които се намират н острието на стратегията на Москва, длъжността на резидента е поета по съвместителство от други служители.

Превод и редакция: БЛИЦ