Отиде си Тодор Биков, обяви поетесата Елена Диварова във Фейсбук. Новината предизвика шок сред почитателите на интелектуалеца. Близкият приятел на Тодор - Пламен Даракчиев потвърди тъжната вест: "Снощи около 21 часа бяхме заедно. Били са последните часове от живота му. Боже, добре, че на раздяла го прегърнах. Лека му пръст на Тодор".
Трагедията в семейството е още по-голяма, защото на същия ден той празнувал рождения ден на дъщеря си Янина, която била омъжена в Австрия. Близките му твърдят, че бил добре, радвал се на празника, но изведнъж му прилошало и починал, научи БЛИЦ.
 
Тодор Биков беше поет, публицист, политолог, литературен и художествен критик.  По образование бе магистър по Дипломация и международни отношения. Работил е като журналист на свободна практика и сътрудник в редакция „Литература, изкуство, култура“ на Радио Пловдив, завеждащ отдел „Общество“ и „Култура“ във в. „Пловдивски новини“ и редактор на Областен вестник „Глас“. Известно време работи в Съюза на българските художници - София и Дружеството на пловдивските художници. Преподавал е в ПУ „Пайсий Хилендарски“. Основател и редактор на изданието за култура, изкуство и социални идеи в. „АртКлуб“. До последно Тодор Биков беше експерт в Народното събрание, пише "Марица".
 
Поклонението ще бъде в родния град на поета - Пазарджик ,на 26 май.