Тайни преговори се водят между страните членки на ЕС за подписване на суперспоразумение, което ще даде изключителни правомощия на чужди инвеститори и големи корпорации за сметка на околната среда, здравето и социалния статус на над 500 млн. европейци, 7 млн. от които българи. ​​​​​​​
В изтекъл неофициален документ, адресиран до Съвета на Европейския съюз, правителствата на петте държави предлагат на територията на всички страни инвеститорите да получат големи привилегии. За целта Австрия, Франция, Финландия, Германия и Холандия искат да се промени самото законодателство на ЕС.

Системата, която се предлага, е позната като част от опасното търговско споразумение ТПТИ, по което САЩ и ЕС преговарят. Тя е аналог на ISDS - механизъм, който предвижда частни тайни арбитражи да защитават интересите на големите корпорации. Чуждите инвеститори ще могат да съдят цели държави - техните правителства, за милиони евро обезщетения, ако с политики за защита на потребителя повлияят негативно на печалбите им. В това отношение България е особено уязвима заради консервативната си политика спрямо ГМО във всякакви храни и стоки.

Срещу ТПТИ застанаха близо 3,5 млн. европейци в подписка, а заради големия обществен натиск ЕК се противопостави на механизма ISDS на САЩ при преговорите. Предлаганото суперспоразумение обаче е аналогично на ISDS и на практика ще доведе до същите последствия - ексклузивни правомощия за инвеститорите и защита на търговските им интереси за сметка на гражданите на ЕС. Създават се предпоставки и за големи злоупотреби с парите на данъкоплатците, за да се услужи на корпоративни интереси, предупреждават юристи.