Талибанският централен съвет ("шура") заседава днес трети ден, за да избере приемник на талибанския лидер молла Ахтар Мансур, който бе убит в събота при въздушен удар на американски дрон, предаде БТА, позовавайки се на АФП.
Задачата за намиране на нов лидер се оказва трудна, тъй като нито едно от обсъжданите имена не е изявен фаворит.

"Постигането на консенсус ще отнеме много време", каза представител на афганистанските талибани. "Имаме нужда от някой, който е способен да помирява, нямаме нужда от войнствен човек", каза друг източник от движението. Експерти посочват като възможен приемник на Мансур молла Якуб, 25-годишния син на покойния молла Омар, създал талибанското движение през 1994 г. Според молла Мохамад Гаус, който бе външен министър на Афганистан при управлението на талибаните (1996-2001 г.), смъртта на Мансур може да направи движението по-силно и сплотено.

Правителството на Афганистан съобщи днес, че високопоставен талибански лидер на име молла Музамел, който е "губернатор в сянка" на провинция Хелманд, и двама командири са били убити при операция на афганистанските специални сили, предаде ДПА.

Талибаните опровергаха тази информация и казаха, че всички техни представители в провинцията са невредими. "Първо искам да уточня, че губернаторът на талибаните в Хелманд се казва Хаджи Абдул Манан Ахфунд, а не молла Музамел. Освен това нито един талибански боец, включително молла Музамел, не е убит в Хелманд", каза говорител на движението.