“Плаващите кейове” на Кристо ще донесат само през първите дни печалби от поне 50 млн. евро за туризма на езерото Изео в Италия. Те са не само творба на изкуството, а и събитие, от което ще се облагодетелства и в бъдеще местната икономика, каза пред италианските медии Мауро Паролини, който отговаря за събитието в област Ломбардия.
Местните власти определят произведението на Кристо като най-важното събитие в Италия след юбилея на църквата. Те го наричат дори “ЕКСПО на езерото Изео”, което по подобие на локомотив ще повлече благоприятни ефекти за туризма в зоната, уточнява в. "24 часа".

Въпреки че ще трае само 18 дни, произведението на Кристо е уникален случай Изео да се покаже пред туристи от цял свят, смятат още местните власти. Област Ломбардия вече е издала 24-страничен гид за кейовете.



Христо Владимиров Явашев (известен като „Кристо“) е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.