В София се проведе празнично шествие по случай националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя". Тържеството започна в 10:30 от Археологическия музей и стигна до Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".
В 11:00 започна официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата включваше тържествен водосвет и изпълненение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков", съобщиха организаторите от Столичната община и Министерството на образованието и науката (МОН).

Слова ще произнесоха президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният уредник на къща-музей "Иван Вазов" Мирела Иванова. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Пламен Манасиев.

Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов изпълни Никол Николова и Кристиян Димев, които току-що са завършили първи клас в 22 СОУ "Г. С. Раковски".

Гвардейци венценосци поднесоха венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълниха тържествения ритуал.