Как са изглеждали празничните шествия по случай 24 май в различните периоди от историята ни?  Ето спомените на учителка, която вече е на преклонната възраст от 101 години.
През 40-те години - по времето на цар Борис III. Вият се кръшни хора, а ученици и студенти маршируват пред очите на хиляди.
 
Манифестациите през 60-те са били малко по-различни. Неслучайно казват, че комунизмът обожава манифестациите. В този период е изобилствало от цветя, знамена, скандирания и лозунги. Портретите на българските и съветски първенци са били задължителните атрибути. На паважа са марширували ученици. От високоговорителите звучал тържествен и приповдигнат глас, който обявява реда на училищата.
 
101-годишната Боянка Коларова от Варна помни с носталгия дните на радост в училище.
 

 
"Като учител на манифестация започвах да плача. Децата се строяваха по четири в редица и вървяха на ръка разстояние. Винаги с голямо желание - никога по задължение!", разказва тя.
 
Дълги години почти нищо не се променя. Така е и през 80-те. Колони от деца дефилират в стройни редици. Размахват букети с цветя и викат "Ура!"  усмивки на лица и погледи, вперени към трибуната с ръководителите на партията.
 
С умиление за манифестациите си спомня и Цветана Заркова. Потомствен учител с 42 години трудов стаж. Вече пише учебници.