В последно време все повече се говори за грамотността на българите днес. Особено на младото поколение, на учениците, много от които оказва се не могат да напишат изречение, без да допуснат поне 2-3 правописни грешки.
А иначе, дебати около родното образование има колкото искаме. От това дали да е турско робство, присъствие или съжителство до това има ли място „История славянобългарска“ в програмата за 6 клас. Матури вече държат и четвъртокласниците, изпит след изпит има вече и в средното образование, да не говорим за висшето. А хора с дипломи у нас – с лопата да ги ринеш.

Но никой не повдига въпроса защо и как така въпреки дебатите и изпитите българските ученици са все по-неграмотни. Взимат матура и завършват средно образование неграмотни, висше – също.

Наистина нашата „родна реч, омайна, сладка“ не е лесна. Езикът ни е един от най-трудните, особено що се отнася до граматиката, но това не може по никакъв начин да бъде оправдание, защото и за предишните поколения езикът е бил този, но те са грамотни.

От Vbox7.com обърнаха внимание именно на правописа. Във видеото са дадени съвети как да се избягват най-честите и най-досадните правописни грешки.

Как лесно можете сами да проверите дали сте написали правилно дума, която ви е затруднила, вижте: