В малкото планинско градче Върбица с около 4000 жители около 70% според местната статистика са роми. Другите 30% са българи и турци. В община Върбица с 10 000 жители, съотношението е друго - ром е всеки 4-и.
В град Върбица социалните конфликти са рядкост, защото повечето роми имат препитание. Най-голяма част от тях са музиканти. Колко точно е броят на ромските оркестри, никой не знае, на всеки празник са нови, но със сигурност са няколко десетки. Във всяко семейство има по няколко поколения музиканти, пише „24 часа”.
 
Оркестрантите живеят в Музикантска махала. Някои свирят из Европа, други по заведения у нас, трети - на улицата. Миналата година три местни деца бяха приети в музикалното училище в Котел. “Това са новите музиканти, не са само слухари", похвалиха се от общината. Друга част от ромите тук живеят в кв. “Трошка”. Те са търговци, фермери, животновъди, има и безработни. Повечето къщи са незаконни, но към тях има търпимост и от общината, и от населението.
 
Общинският кмет, 36-годишният Мердин Байрям, който управлява втори мандат, още преди да го спечели, обеща на ромските семейства безвъзмездни парцели от по 500 кв. м, с отстъпено право на строеж, за да си построят законни жилища. Това вече е включено и в общия устройствен план (ОУП) на общината, където такива парцели за фамилни жилища ще се дадат в няколко точки на града, а не в ромските гета. Общественото обсъждане на целия ОУП предстои.