Във времето на глобализацията, когато разстоянията стават все по-малки, а комуникацията – все по-лесна, хората търсят все повече варианти за общуване. За младите е важно да знаят чужди езици, а английският се налага като най-разпространения сред хора, на които не е майчин. Близо 350 млн. души са изучавали речта на Шекспир паралелно със своята родна реч.
В момента в света има 6912 живи езика, а около 516 от тях са на изчезване. Интересно е, че в Папуа – Нова Гвинея, коренното население говори на 820 живи езика. Много е вероятно жителите на два съседни града да се разбират трудно. Мандарин/китайски пък е роден на най-много хора по света. Смята се, че именно той и гръцкият са най-старите писмени езици, които все още съществуват. Най-първите обаче са шумерски или египетски (около 3200г. пр. Хр.). Интересно е, че в китайската писменост има 40 000 йероглифа.
 
Езикът с най-много думи е английският – около 250 000. Само за думата “пиян” Бенджамин Франклин през 18 век намира повече от 200 синонима. Оказва се обаче, че не английският е най-разпространеният език в света, а мандарин, следван от испанския. Но англичаните могат да се похвалят, че на техния език има най-много печатни материали.
Около 12 млн. души пишат на най-дългата азбука – тази на Камбоджа с общо 74 букви. Най-кратката е от 12 букви и чрез нея се изразяват около 4300 жители на Бугенвил в Папуа - Нова Гвинея. Най-много звуци има коренното население на африканската държава Боствана – 112. Диалекти в Грузия пък могат да се похвалят с най-малко гласни – едва две. Във Френска Гвинея пък 120 000 души говорят на местното наречие “таки”, което съдържа едва … 340 думи.
 
Учените установили, че свещениците, адвокатите и лекарите използват в ежедневието си средно по 15 000 думи. Квалифицираните работници – около 7000, а земеделските производители – около 1600. В повечето езици думата “майка” започва с буквата M.
 
Организацията на обединените нации (ООН) има шест официални езика: английски, френски, арабски, китайски , руски и испански. Най-превежданият документ в света е Универсалната декларация за човешките права. Тя е написана от Обединените Нации през 1948 и е преведена на 321 езика и диалекта.
 
И накрая: пробвайте да прочетете най-дългата дума в света – английската pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, в която има 45 букви. Успех!