Президентът на Русия Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и президентът на Украйна Петро Порошенко са обсъдили по телефона въпросите за политическото разрешаване на ситуацията в Югоизточна Украйна, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на Regnum.
„По време на разговора е била отбелязана важността на строгото съблюдаване на примирието и повишаването на ефективността на действието в зоната на конфликта на специалната мониторингова мисия на ОССЕ чрез придаването на допълнителни правомощия“, пише в съобщение, публикувано от прес-службата на Кремъл. 

Путин е „призовал към незабавно прекратяване на обстрела от страна на украинските въоръжени формирования към населените места в Донбас“.  Подчертано е, че основен елемент от разрешаването на конфликта е прекият диалог с Донецк и Луганск за пълното и всеобхващащо изпълнение на Минските договори. 

Четиримата лидери са обменили мнения за „възможните действия за разрешаването на редицата остри социално-икономически и хуманитарни проблеми в Югоизточна Украйна“.