Ето как изглежда натриевият глутамат Е621 – добавката, която се слага в големи количества в почти всички храни и ресторантьорите я познават доста добре, добавят я за да усили вкуса на храната. Бял кристален прах, който прилича на сол и захар.
Водният му разтвор има вкус на месен бульон. Може да бъде добавен към всякаква храна. Натриевият глутамат води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло. Използва се в психитрията с цел да превъзбуди клетките на главния мозък, действието му е като на наркотик, прониква лесно в кръвта и мозъка и води до променяне на гените, които отговарят за вкусовите усещания, предупреждава, &quot;За жената&quot;.&nbsp;<br /> <br /> Натриевият глутамат се съдържа и във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и др., чипсове, готови супи, консерви, бира и много други.&nbsp;Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца &ndash; не повече от половин грам.<br /> <br /> Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка. Симптомите на предозирането от Е621 се наричат &ldquo;синдром на китайския ресторант&rdquo; и биха могли да бъдат сънливост, мигрена, нарушаване на зрението, сърцебиене,&nbsp;нарушаване на хормоналния баланс, гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите и други.&nbsp;<br /> <br /> Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на месните храни. По‐късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява &ldquo;чудодейно&rdquo; и много други храни. Той не само усилва натуралните вкусови качества на продуктите, но подобрява вкуса и аромата на консервите, продуктите на фаст‐фуда, лошокачественото месо, замразените продукти.&nbsp;<br /> <br /> <strong>И това е интересно:<u><a href="https://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/2657-us-ucheni-preduprediha-za-golqma-vreda-za-zdraveto-ot-shokolada" target="_blank"><span style="color:#008000;">&nbsp;US-учени предупредиха за голяма вреда за здравето от шоколада! - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to</span></a></u></strong><br /> <br /> Натриевият глутамат позволява на производителите на храни да икономисват месото и други естествени компоненти. Той е доста популярен в Америка и благодарение на него там се купуват повече храни. По време на опити изследователи добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели.&nbsp;<br /> <br /> Една от негативните последици от употребата на натриевия глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната.&nbsp;<br /> <br /> Често пъти поради натриевия глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякакви боклуци като чипсове, снаксове, готови супи и пр. Той предизвиква привикване, т.е. човек на подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им.&nbsp;<br /> <br /> Помнете!<br /> Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която трябва да бъде бракувана. Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта. Използвайте натурални подправки в готвенето.&nbsp;