Неочаквани събития се появиха в международната политическа хроника тази седмица. Те заинтригуваха дори онези, които не са и чували за политика. При това въпросните изявления идваха от абсолютно различни ъгълчета на ЕС.
И всичките те недвусмислено намекваха за едно и също – Европа, съдейки по всичко, се измори от антируските санкции. Първият неприятен за всички привърженици на ограничителни мерки сигнал дойде в понеделник, когато премиерът на германската Саксония призова ръководството на страната колкото се може по-скоро да разгледа отмяната на санкциите против Русия. И най—интересното – той бе подкрепен от министрите и на други федерални земи.

Във вторник в Москва за първи път от началото на кризата в Украйна пристигна делегация от парламентаристи от Великобритания – страна, чийто власти през последните две и половина години отправяха по адрес на Русия нелепи обвинения и заплахи. И някак си излезе така, че след час-два официалният брифинг на руските и британските политици заприлича на откровена приятелска среща.

В сряда пък политиците от италианския регион Венето обявиха на всеослушание, че „санкциите са бумеранг, който удря болезнено по самите нас”. След това те не само, че гласуваха за отмяната на антируските санкции, но и за първи път в Европа официални признаха Крим за част от Русия.

Също така парламентаристът от Великобритания Дениъл Качински в интервю за „Централное телевидение” дълго говори за вятърните политически мелници, с които той трябва да се сблъска в родината си. Разхождайки се вечерта по крайбрежната улица срещу Кремъл членът на Камарата на общините от консервативната партия на Великобритания призна, че в близко бъдеще той задължително трябва да посети Москва отново, но не с обидния етикет на врага, а с официалния статут на приятел.