Независим съд, разглеждащ искове в Гърция, отсъди срещу изпращането на сирийски бежанец обратно в Турция, като създаде прецедент за хиляди подобни случаи, пише британският вестник. Това може да постави под въпрос изпълнението на сделката между Турция и ЕС за бежанците, съобщава Би Би Си.
Исковият комитет в Гърция е уважил жалба на сирийски бежанец, който е бил един от първите, подлежащи на депортация, по силата на сделката между ЕС и Турция. Тричленният трибунал е заявил, че Турция няма да предостави на сирийските бежанци правата, които им се полагат по силата на международните договори и затова е отменил заповедта за депортация.
 
Предстои случаят да бъде разгледан отново, но решението поставя под въпрос правната и практическата основа на сделката между ЕС и Турция.
 
Говорителят на „Амнести интернешънъл” Гиоргос Космопулос обясни, че в момента Турция не защитава мигрантите и бежанците по стандарите на Конвенцията за бежанците. „Докато тя не стане безопасна страна, никой няма да бъде върнат там”, заяви той.
 
Мигрантите в Турция нямат достъп до трудовия пазар, медицински и социални услуги. Наблюдава се увеличаване на броя на сирийците, които се връщат в Сирия, посочи Космопулос.
 
„Цялата сделка на ЕС трябва да спре и бежанците трябва да бъдат настанени в други европейски страни в безопасност и с достойнство”, смята той.