Нови бус ленти в София ще ускоряват придвижването на градския транспорт в града. Пред Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност посочи, че предстои изграждането на седем ленти, по които ще се движат единствено коли от градската мрежа. Първата бус лента, която ще бъде обособена през юни, е по столичния булевард „Александър Малинов".
Облекчението ще важи само за градския транспорт, тъй като въвеждането на бус ленти по ключови булеварди в столицата ще усложни трафика на автомобили.

След като от 1-и юни билетчето в София ще струва 1,60 лв., от Столична община решиха да ускорят движението на колите от градската мрежа с въвеждането на нови бус ленти по основните булеварди в града. На този етап ще бъдат обособени 7 ленти, обясни Антон Деспотов от ЦГМ:

„Това са булеварди, в които масовият градски транспорт търпи закъснения в рамките от 5-10 мин. ежедневно. Идеята е с тези бус ленти да се подобри качеството на транспортното обслужване на гражданите, с цел по-бързо да се движи градският транспорт".

Първият булевард, който още това лято ще се сдобие с бус лента е „Александър Малинов". Останалите ще се правят поетапно, допълни Деспотов:

„Това са бул. „България", бул. „Евлоги Георгиев", продължението на бул. „Сливница" - в участъка от „Константин Величков" до „Петър Дертлиев" двупосочно, бул. „Александър Малинов", бул. „Ситняково", по бул. „Цветан Лазаров" - в участъка от „Христофор Колумб" до ул. „Димитър Пешев", бул. „Асен Йорданов".

Ако с бус лентите времето на пътниците в градския транспорт ще се намали, то за шофьорите на леки коли задръстванията ще станат още по-големи, стана ясно от думите на Антон Деспотов:

„По този начин ще бъде затруднено движението на автомобилите, но това е и една от целите на бус лентите - да може хората да предпочетат градския транспорт, който ще се придвижва по-бързо".