ГЕРБ, РБ и ПФ си стиснаха ръцете за стратегията по ветото на президента Росен Плевнелиев върху поправките в Изборния кодекс за секциите в чужбина. Последните доуточнявания вървяха до преди малко в кулоарите на Народното събрание, съобщава „Монитор”.
Всеки момент ветото ще бъде отхвърлено и веднага след това ще се внесат нови промени за разхлабване на сегашния силно ограничителен режим, уточниха от формациите. Остава разбира се да се съберат и необходимите 121 гласа за преодоляването му, тъй като ГЕРБ, ПФ и РБ (крилото на ДБГ и СДС) не стигат. Очаква се допълнителните депутати да дойдат от БДЦ и „Атака”.

Новите поправки пък ще бъдат обявени веднага след отхвърлянето на ветото. Те предвиждат таван от 35 секции за чужда страна, като това е компромисният вариант. РБ искаха 50, а ПФ - 20. Ще се разпишат и 60 заявления за откриване на секция, както и засилена роля на консулите.

Междувременно от ПФ разпространиха декларация, приета единодушно снощи на заседание на парламентарната им група. В нея за пореден път се обявява, че ако ветото на президента мине, ще оттеглят подкрепата си за кабинета.