Гергьовден е! Доброто настроение, веселието и богатите трапези днес са задължителни. Това ще ви донесе берекет и здраве през цялата година, пише gotvach.bg.
Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. Денят е обявен за национален празник и Ден на храбростта и Българската армия. Освен това се чества и като Празник на овчаря. Православната църква отбелязва деня на Свети Георги Победоносец. Св.Георги се почита като покровител на стадата, овчарите и земеделците.<br /> <br /> Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне. То трябва да е първото, родило се през годината. Народните кулинарни традиции изискват преди да се заколи, агнето да се захранва със зеленина и да се запойва с вода.<br /> <br /> Жертвеното агне за празника се пече цяло. Преди консумация задължително се освещава в църквата. Освен него на масата не трябва да липсват свежи зеленчуци и зеленина. Заложете на репички, зелена салата и пресен лук.<br /> <br /> Гергьовден задължава на масата да присъстват всички членове на семейството. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко.<br /> <br /> Сиренето и изварата също са добра идея. Най-добре е, ако са домашни. Ако държите да следвате всички препоръки, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни продукти.<br /> <br /> Какво да сложим на трапезата за Гергьовден<br /> Ако все още ви е трудно да решите с какво да отрупате масата, ето кои са 5-те ястия, от които може да си изберете за вашия Гергьовден:<br /> <br /> 1. Печено агне &ndash; Цяло на шиш или във фурна - традиционното ястие за празника.<br /> <br /> 2. Агнешко с пресен лук и чесън &ndash; Рецептата е изключително вкусна и свежа. Зеленчуците си кореспондират перфектно с агнешкото месо и придават невероятен вкус на месото.<br /> <br /> 3. Агнешки кебап &ndash; Ако не можете да се сдобиете с цяло агне или просто чакате по-малко гости, то изберете агнешка плешка или бут. Добра идея е с нея да приготвите кебап.<br /> <br /> 4. Пълнена агнешка плешка &ndash; В едно ястие се комбинират основното и гарнитурата. Приготвя се лесно, изглежда добре на трапезата, а и пести време.<br /> <br /> 5. Агнешки котлети със зеленчуков сос &ndash; Подходяща за семейства с малък брой членове. С ястието успявате да спазите традицията и да хапнете вкусно приготвено месо.&nbsp;