Консумацията на евтино червено месо, обработено и наблъскано с различни добавки, има пряко влияние върху продължителността на живота, като го скъсява с около 30 години, твърдят учени от шотландския град Глазгоу, съобщи британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус".
<div>Шотландските социолози отдавна забелязали, че в Глазгоу заможните граждани живеят средно до 80 години, а продължителността на живота на бедните не надвишава 54. Досега конкретната причина за това явление не беше известна, но скорошно изследване на учени от Института за ракови изследвания към Университета в Глазгоу вдигна завесата над тази тайна.<br /> <br /> <strong>И това е интересно: <a href="https://zdrave.to/liubopitno/2594-ucheni-obeshtaha-do-2017-g-shte-zapochnem-da-vyzkresqvame-myrtvite" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);">Учени обещаха: До 2017 г. ще започнем да възкресяваме мъртвите - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to</span></a></strong><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong><br type="_moz" /> </strong></span></div> <div>&nbsp;</div> <div>Оказва се, че основната причина за това е, че бедните не могат да си позволят да купуват качествена храна. Евтиното, особено преработеното месо вреди на здравето на хората с по-малки материални възможности.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Изследването показва, че много хранителни добавки, използвани от производителите на евтини месни продукти, значително улесняват усвояемостта на фосфатите (вместо 60%, те биват усвоени на 100%), което прави продукта още по-вреден за здравето. Вредата от фосфатите се крие във факта, че те унищожават теломерите &ndash; крайните участъци на хромозомите, които осигуряват защита на организма от сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Според учените, за да се намали разрушителното въздействие на евтиното преработено месо върху тялото, в диетата трябва да бъдат включени достатъчно количество плодове и зеленчуци.</div> <div>&nbsp;</div> &nbsp;