За хубавото вино трябва качествена бъчва. А такива се произвеждат ръчно и до днес в "столицата на бъчвите" - ботевградското с. Врачеш. Там занаятът има повече от 160-годишна традиция.
&nbsp;В необятния свят на бъчварството работят над 70 работилници, а всяка втора къща е със сръчен майстор, усвоил тънкостите на занаята по наследство. С малко талант и повече любов над десетки бъчвари в момента създават продукция за най-големия център за производство на вина във Франция - град Бордо. През последната година интерес към буретата им проявили дори и от Южна Африка. <br /> <br /> Основният пазар майсторите от Врачеш е гръцкият. В България пък лозарските краища постоянно търсят майсторите от Ботевградско за нови произведения. Те разказват, че за изработката на едно буре най-често се използва дървен материал от дъб, който взимали от Странджа. Той бил желан не само заради своята гъвкавост и здравина, но и заради приятния вкус на горски плодове, който придавал на виното. Със сръчните си пръсти и помощта на няколко машини бъчварите от с. Врачеш правят бурета от 5 литра до 3 тона. <br /> <br /> &quot;Раждането&quot; на бъчвата отнема години, признават опитните майстори. Преди реалната обработка на дървото, то трябва да се изсуши на проветриво място за година, за да падне влажността. &quot;Първата стъпка е да се обрежат дъгите според желаната дължина. След като са обработени всички дъги, започва тяхното редене в метални обръчи - елементи, които крепят бъчвата&quot;, разказва Мартин Йончовски, бъчвар в селото. Деликатен момент е свиването на дъските в едно тяло.<br /> <br /> Това става чрез нагряването им с огън, който се пали в средата на бъдещото буре. &quot;В зависимост от желанието на клиента, има четири вида обгаряне на дървесината отвътре. За белите вина изпичането е по-слабо, докато за червените е повече, за да може да даде по-добър вкус&quot;, обяснява бъчварят. И допълва, че самото изпичане на дъба дава вкуса и аромата на горски плодове. &quot;Следващата стъпка е направата на дъна. Тя става чрез рендосване на дъските, като при реденето се слагат по-средата най-дългите, след тях по-късите и накрая тези с най-малка дължина&quot;, казва Йончовски. Майсторът добавя, че преди години преди да се сковат дъгите, откъм тясната страна се намазвали с папур.<br /> <br /> &quot;Следващата стъпка е свалянето на челния обръч, така че краищата на дъгите да се изправят, за да се постави дъното. След това се връща обратно челният обръч и се стяга дъното&quot;, подчертава бъчварят. След външната обработка, обръчите се набиват окончателно срещу разместване. &quot;Предпоследната стъпка при направата е заглаждане на бъчвата на ренде, за да се изравнят неравностите. Накрая се пробива кръгъл отвор - &quot;врана&quot; и се поставя канелка в него&quot;, заключва опитният майстор. Повечето от тези дейности бъчварите правят на ръка. Те разказват, че удоволствие от творението изпитват когато дървото минава през пръстите им и усещат всяка негова деформация. &quot;Ние сме като художниците и творим с любов произведения, които се ценят високо&quot;, казва друг бъчвар от селото - Васил Василев. Той е категоричен, че ценители на истинската продукция в занаята им винаги ще има, защото основната роля във вкуса на виното играе бъчвата.<br /> <br /> <strong>Сътвориха гигантска с врата</strong><br /> <br /> Бъчва един тон и половина с врата. В сътворяването й лично е участвал Мартин Йончовски, един от бъчварите от с. Врачеш. Той разказва, че в направата й са взели участие около 10 човека. За да влизат в нея, майсторите са изрязали едната страна на дъното й в полукръг. По този начин са работили стените й отвътре. Отвън пък са го правили с помощта на скеле. Бъчви с такива обеми се използвала главно от заводи за производство за вина. Интересното е, че при по-големите съдове процесите на съзряване са по-бавни и по-трудни за контролиране, но пък те са по-подходящи за съхраняване на дестилати.<br /> <br /> <strong>Малките ценни като&nbsp;швейцарски часовници</strong><br /> <br /> Малкият швейцарски часовник е по-скъп от големия, същото е и с буретата, казват майсторите от Врачеш. Въпреки по-високата си цена, буретата между 5 и 10 литра са най-желаните. Те най-често се използват за подарък. При направата на едно такова се изисква повече време и вглеждане във всеки един детайл. Цената им се определя и от желанието на клиента да се пирографират с разнообразни цветни или безцветни рисунки и пожелания. Преди години украсяването на дървото се правело чрез &quot;рисуване с огън&quot;, сиреч с нажежени шишове. Сега вече за това се използва електрическа машинка. Рисунките най-често се правят в духа на народните традиции, взаимствани от украсата на българската народна носия. Честа практика е и брандирането на бурето чрез поставяне на лого.<br /> <br /> <strong>Занаятът изчезва</strong><br /> <br /> Интерес към занаята &quot;бъчварство&quot; от страна на младите няма, разказват с тъга бъчварите от с. Врачеш, които по наследство се занимават с правенето на бъчви. Те поставят желанието и любовта към тази професия на първо място, като допълват, че не виждат този &quot;пламък&quot; в очите на своите деца. &quot;За съжаление с появата на новите технологии, никой не би се заел с нещо, което изисква повече време и усилия. Младите търсят бързите пари, но при нас такива няма&quot;, разказват опитните бъчвари. Малка част от тях са тези, които се занимават единствено и само с бъчварство, повечето имат и втора работа. Определят занаята си по-скоро като хоби, чрез което няма как да се изхранят. &quot;Ние самите сме и производители, и търговци. Тук се получава така - влагаш един капитал и чакаш година и половина възвращаемост&quot;, казват мъжете. Въпреки това те са категорични, че ще продължат да майсторят бъчви, докато пламъкът в сърцето им угасне. В този тежък занаят и жените са оставили своята следа. Те са били помощници на своите мъже и плътно до тях във трудните времена, когато комунизмът забранявал частното производство.<br /> <br /> <strong>Чешит си поръча&nbsp;буре с два чучура</strong><br /> <br /> От единия точи питието на боговете, от другия - ракийка<br /> <br /> Буре 2 в 1, разделено по средата с дъно. Едната му част се пълни с вино, а другата с ракия. Такава поръчка е получил бъчварят Васил Василев от с. Врачеш преди време. Желаното буре трябвало да има два чучура, през които стопанинът му да точи различните питиета. Речено - сторено. Майсторът изпълнил желанието на човека.<br /> <br /> Василев разказва, че в последните години се засилил и интересът на хората към буковите качета. Те се използвали главно за съхраняване на сирене и сланина. Домакините ги искали, защото дъбът, от който е направена бъчвата, придавал по-приятен вкус. &quot;Клиентът е най-важен и той трябва да бъде доволен от теб, защото майстори има под и над път. Лесно ще те замени, ако не си свършил работата си&quot;, казва бъчварят.<br /> <br /> За домовете, направени в по-битов стил, Василев и колегите му изработват &quot;половин&quot; буре. &quot;Хората ги закачат по стените си, те са страхотна украса за по-битовите жилища&quot;, допълва майсторът. Той разказва, че получава поръчки и за т.нар. &quot;кашпи&quot; - бурета, направени под формата на ваза. Тях клиентите използвали за поставяне на шише с вино. Опитните бъчвари от с. Врачеш разказват, че на пазара имало и много имитации на бъчви, направени от пластмаса. &quot;Тя е изключително вредна, тъй като ракията, самият спирт, престояващ в нея, с времето я разгражда&quot;, обясняват мъжете. По думите им пластмасата е такъв материал, в който и самата течност не може да ферментира, за да се превърнат захарите в етилов алкохол. Дървото от своя страна поема вредните вещества. То е и топлоизолатор, в който ферментацията не спира. &quot;В Япония дори пластмасата е забранена. Не купувайте бидони от такъв материал&quot;, съветват бъчварите, но отбелязват, че интересът на хората към естественото буре все още е силен.<br /> <br /> <strong>Бай Цано е жива легенда</strong><br /> <br /> Най-старият бъчвар в с. Врачеш е Цано Василев. Тази година той ще навърши 90 години. За него бъчварите казват, че е по жизнен и отдаден на занаята от всеки друг. Съседите му пък до късно вечер чуват звука на включените машини, с който се реже дървения материал за бъчвата. Те с усмивка подхвърлят, че не са сигурни дали дядо Цано не ги е забравил по погрешка. Възрастният човек е най-мъдрият майстор, изпитал на гърба си тежката забрана да твори свободно по време на комунизма. Тогава голяма част от бъчварите в селото били принудени да работят в бъчварски цех, намиращ се в началото на с. Врачеш. Режимът там бил изключително суров, тъй като в близост до селото се намира и град Правец - меката на живковизма. По-възрастните бъчвари още си спомнят далечната 1977 година, когато данъчния обикалял по къщите им, за да преглежда и брои какъв материал имат, а ако сметне, че не са спазили закона, им пишел актове. Непримиримите с репресиите на времето бягали в други градове, в които забраните на комунизма не се усещали с цялата си сила и всеки можел да твори за собствена облага. Голяма част от бъчварите прекарвали работната седмица в градове като Враца, Лютидол, Ребърково и Козлодуй. Това била тяхната свобода и малка победа срещу правилата на комунистите.<br /> <br /> <strong>Криза за дъб</strong><br /> <br /> Масовото изсичане на дъба води до замирането на занаята &quot;бъчварство&quot;, разказва с тъга бъчварят Васил Василев. &quot;Дъбът е в криза, защото се изсича, а това е дърво, което расте 80 години&quot;, обяснява той. Мъжът години наред се снабдява със суровината от Елена и Смядово. Но признава, че напоследък усетил осезаемо колко липса има в горите заради незаконната сеч.<br />