Втечнено отпадъчно месо слагат производители в сиренето менте. Това разкри д-р Сергей Иванов, биолог в Центъра по биология на храните. Такова "сирене" обикновено струва в магазините под 6 лева.
Може да се намери на щандовете с етикет &quot;имитиращ продукт&quot;, но понякога некоректни търговци го пробутват на клиентите и като истинско сирене.<br /> <br /> Другите съставки на ментето са сухи и кондензирани млека, желиращи и избелващи агенти. Някои производители може да сложат и малко истинско мляко, колкото за цвят, посочи Сергей Иванов.<br /> <br /> Той обясни и как точно се употребяват отпадъчните меса в сиренето менте. Използва се механично обезкостено месо, което под въздействието на киселини се превръща в течност - хидролизат. По подобна технология се правят и хранителните добавки за фитнес маниаци, но се използват различни суровини.<br /> <br /> Сместа, която се получава от втечненото месо и млякото, се сгъстява с различни желатини и желиращ колаген, но не с мая, обясни още Иванов.<br />