Бозата е питие, което освен, че е доста вкусно, е и много полезно, стига да е приготвено по традиционна рецепта, пише novinibg.net.
&nbsp;Необходимите продукти за неголяма порция са:<br /> <br /> 2,5л. вода<br /> <br /> 1 и 1/2 ч.ч. брашно<br /> <br /> 1 и 1/2ч.ч. захар <br /> <br /> 1/2ч.ч. закваска<br /> <br /> В сух тиган препичаме за кратко брашното, като бъркаме добре, за да не загори. Важно е да не го препечем, тъй като ако това стане, може бозата да не се сгъсти достатъчно. Препоръчително е брашното да е пълнозърнесто и без притурки и подобрители. Даже и да е много едро, пак ще стане, пише &quot;За жената&quot;.<br /> <br /> Готовият продукт може да се пасира и прецеди, като крайният резултат е доста добър. Става с такова от ръж, пшеница, лимец, просо и т.н. След като стане леко златисто, го махаме и оставяме да поизстине.<br /> <br /> Кипваме 2л. вода и когато заври, махаме от котлона, добавяме на тънка струя, като непрекъснато бъркаме, брашното, което предварително сме разтворили в 500 мл. вода. Ако се наложи, може да пасираме.<br /> <br /> Сместа ври 10‐ина минути и се оставя да се охлади. След като това стане, прибавяме закваската. Тя би могла да е домашно приготвена от вода и брашно или малко останала от предния път боза.<br /> <br /> На пазара вече има истинска боза, така че най‐удобно е да ползваме такава, а занапред да си оставяме по малко от нашата. След като разбъркаме добре, я сипваме в шишета или буркани и оставяме да престои за известно време. Ще познаем кога е готова по мириса и леко киселия вкус. Може да отнеме 2‐3 дена.<br /> <br /> През това време протича ферментация, при която напитката се насича с така полезните за нас млечно‐кисели бактерии. При повечето боза, която се продава в магазина, този процес не настъпва, понеже се ползват всякакви подсладители, а и консерванти. Това се прави за по‐голяма трайност.<br /> <br /> Така се получава калоричен продукт, който не само че не ни носи нищо полезно, а и най‐вероятно може да навреди, ако се консумира често и в по‐големи количества, предвид вложените в него вредни съставки.