Трудно ни е да скрием почудата си за цените на следващите 10 изискани блюда. Най-вероятно, ако притежавахме милиони, нямаше да ни се струва толкова невероятно да пръснем 4000 долара за едно ястие, пише Хайвюарт бг. Предвид това, че живеем в България и спестяваме цяла година, за да отидем на море лятото, няма как да разберем какво е да дадеш толкова много пари за... храна.
<strong>10. Гъби мацутаке - 1000 долара.</strong> Могат да бъдат намерени в Азия и Северна Америка. Обикновено са скрити под паднали листа в гората, но са изключително рядък вид, познат и с латинското наименование Tricholoma matsutake.<br /> <br /> <strong>9. Поничка - 1000 долара.</strong> Творение на главния готвач Франк Тиджейк, което включва крема сирене, годжи бери и малко количество бял трюфел.<br /> <br /> <strong>8. Омлет - 1000 долара.</strong> Обикновено за омлета са нужни само няколко яйца. В американския хотел &quot;Паркът Меридиен&quot; допълват омлета с месо от омар и 10 грама черен хайвер. През изминалата година е имало само 12 поръчки на този специалитет.<br /> <br /> <strong>7. Порция печено говеждо - 2800 долара.</strong> Говеждото место е предпочитано поради високия си процент омега-3 и омега-6 мастни киселини. В Хиого, Япония, кравите получават бира и всекидневен лек масаж, затова пържолата от месото им излиза толкова скъпо.<br /> <br /> <strong>6. Порция от четири пъдпъдъчи яйца, пълнени с черен хайвер и настърган бял трюфел - 3200.</strong> Казват, че това е един от любимите специалитети на Никол Шерцингер.<br /> <br /> <strong>5. Пица &quot;Роял 007&quot; - 4200 долара.</strong> Както личи от името й, пицата е създадена за почитателите на Джеймс Бонд и съдържа омари, мариновани в коняк, хайвер, доматен сос, прошуто, пушена сьомга, еленско месо и люспи 24-каратово злато. Не се доставя до домовете, въпреки че е имало много запитвания.<br /> <br /> <strong>4. Десерт с черни дини и сладолед - 6100 долара.</strong> Черните дини са изкуствено създаден сорт и се отглеждат само на остров Хокайдо в Япония. Тяхната твърдост и хрупкавост определят и цената им.<br /> <br /> <strong>3. Десерт с пъпеши и сладолед - 22 872 долара.</strong> И в този десерт, както в предходния, цената скача не заради сладоледа, а заради плодовете. Този сорт пъпеши (Yubari King) се отглежда само за няколко човека в света, които имат собствени ресторанти.<br /> <br /> <strong>2. Предястие с хайвер &quot;Алмас&quot; - 25 000 долара.</strong> Много рядък вид хайвер, който се обработва единствено и само в Иран, а източникът му е рядък вид есетра албинос на възраст между 60 и 100 години, която плува в южната част на Каспийско море. Този хайвер, вписан в книгата на рекордите &quot;Гинес&quot;, може да се намери едва в пет ресторанта по цял свят или в лондонския магазин Caviar House &amp; Prunier, където се продава в кутийка от 24-каратово злато.<br /> <br /> <strong>1. Паста с бял трюфел &quot;Алба&quot; - 176 000 долара.</strong> Този трюфел се култивира единствено в Италия, и то изключително трудно. Пастата,поръсена с този вид бял трюфел е била специално приготвена за инвеститор от Хонконг и неговата съпруга в един от най-луксозните ресторанти в Дубай - &quot;Нобу&quot;.&nbsp;<br /> <br /> <br /> <a href="https://zdrave.to/"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong>ОЩЕ ЗА ЗДРАВЕТО, ТЯЛОТО И ДУШАТА ЧЕТЕТЕ НА ZDRAVE.TO</strong></span></a><br type="_moz" />