По данни от ново изследване средният показател на индекса на телесната маса (ИТМ) на тези, които употребяват повече лешници е 27, а на тези които употребяват по-малко от 5 грама дневно този показател е 29-30. Както се оказало 1/3 от участниците в изследването са имали метаболитен синдром, увеличаващ риска от развието на сърдечно съдови заболявания и захарен диабет.
&nbsp;Според изследването на учените лешниците могат да имат устойчива обратна връзка със затлъстяването и с метаболитния синдром, която не зависи от демографския фактор, а също така от начина на живот и хранене. <br /> <br /> Независимо от битуващото мнение, че ядките са висококалоричен продукт, резултатите от изследването демонстрират, че хората, които ги употребяват страдат по-малко от затлъстяване и рискът за развитието на сърдечно-съдови болести и захарен диабет при тях е по-малък.<br /> <br /> Въз основа на това учените са изчислили, че всяка порция от 32 грама ядки седмично снижава този риск със 7%.<br /> <br /> <a href="https://zdrave.to/profilaktika/2015-kak-qdkite-predotvratqvat-zatlystqvane-i-zaharen-diabet-" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><u><strong>Колко ядки трябва да ядете, за да се предпазите от диабет четете на&nbsp;на най-полезния здравен сайт zdrave.to</strong></u></span></a><br type="_moz" /> <br />